HACCP sustav u vrtiću
Od 2011.g. naš vrtić posjeduje HACCP certifikat.
Certifikaciju je provela DNV GL-Business Assurance, jedna od vodećih svjetskih certifikacijskih tijela.
HACCP je alat za upravljanje rizicima posebno dizajniran za prehrambenu industriju izrađen od strane Povjerenstva za
Codex Alimentarius, udružen s Organizacijom za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).
HACCP predstavlja integrirani sustav upravljanja sigurnosti hranom u svim fazama procesa njene pripreme i posluživanja.
Zasniva se na 7 principa:
- Analiza rizika
- Identifikacija kritičnih točaka
- Određivanje kritičnih granica
- Uspostavljanje sustava nadzora KKT
- Uspostavljanje korektivnih mjera
- Uspostavljanje postupaka verifikacije
- Uspostavljanje dokumentacije
Namirnice koje se koriste za pripremu hrane za djecu kontroliranog su porijekla, budući da su dobavljači također uključeni
u HACCP sustav. To nam daje veću sigurnost u zdravstvenu ispravnost namirnica koje koristimo.
Razvoj, implementacija i certifikacija HACCP-a je kontinuirano putovanje s neovisnim auditom koji predstavlja jedan element
u cjelokupnom procesu procjene.